Orolig

Praevia
När moderkakan täcker livmodershalsen helt eller delvis kallas det föreliggande moderkaka eller placenta praevia som det då egentligen heter.
Att ha en föreliggande moderkaka är lite mer omständigt och komplicerat än att ha en moderkaka på annat ställe.

En av de komplikationer som finns är att den ligger i vägen när det är dags för förlossning. Öppningen ut för barnet är blockerad och då brukar det krävas kejsarsnitt, ofta innan vecka 38 så att en vaginal förlossning inte hinner starta.

Föreliggande moderkaka brukar ofta också sättas i samband med blödningar, främst efter vecka 20 och under de sista två månaderna av graviditeten.
Moderkakan ökar inte lika mycket i vikt och storlek efter vecka 30 men livmoderns nedre del tänjs ut och blir snabbt längre. Följden blir då att moderkakan som inte är tänjbar, brister och börjar blöda.
Att ha en blödande moderkaka är otroligt stressande så klart men när man vet att mamman har en föreliggande moderkaka så brukar man också hålla extra koll på moderkakan med regelbundna ultraljud.

Men…
Många gånger, dock inte alla, så växer moderkakan med livmodern uppåt och utåt när livmodern växer och täcker då inte längre livmodershalsen och problemet försvinner.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0