Varför skulle jag läsa detta för?

ur ser föreliggande moderkaka ut?


Vilka är varningstecknen?


Vaginal blödning utan medföljande smärta under graviditetens sista tre månader är ett vanligt tecken och du måste söka hjälp omedelbart om detta händer. Men eventuellt får du inga yttre varningstecken och det upptäcks först vid en rutinmässig ultraljudsundersökning.

En av våra mammor gjorde en ultraljudsundersökning som visade att hennes moderkaka låg nära livmoderhalsen vid 16 fullgångna veckor. Läkaren var inte särskilt orolig och hon fortsatte med sitt vanliga liv, åkte på campingsemester och reste till Tyskland.

Nästa ultraljudsundersökning gjordes vid 28 veckor och visade att hennes moderkaka definitivt täckte livmoderhalsen. "Nu visade läkaren tecken på att det var allvar" säger hon, "och sa att jag måste söka hjälpa genast om jag fick blödningar". Hon fick också rådet att ta det väldigt lugnt, för att minska risken för blödning och fick veta att hon måste förlösas med kejsarsnitt.

Är risken större för vissa kvinnor?


Kvinnor som är gravida för andra gången eller fler löper större risk än de som är gravida för första gången. Om en kvinna tidigare förlösts med kejsarsnitt är risken också något högre, om hon tidigare haft föreliggande moderkaka, eller om hon röker. Men de flesta kvinnor som får föreliggande moderkaka uppvisar inga av dessa riskfaktorer.

Hur behandlas föreliggande moderkaka?


Det beror på om du har blödningar eller ej och hur långt gången du är. Om du diagnosticeras efter graviditetens mitt men inte har blödningar, kommer man förmodligen att säga att du bör undvika ansträngning och ta det lugnt i allmänhet. Om du har blödning från föreliggande moderkaka blir du förmodligen inlagd för observation för att sedan kunna vila hemma, men det kan också hända att du får ligga kvar på sjukhus tills bebisen ska födas, eller måste förlösas med kejsarsnitt om blödningen är allvarlig.

Vår BabyCenter-mamma ovan fick sin första blödning vid 32 veckor och den var ungefär lika stor som en mensblödning. Hon fick order att vila hemma, men fick en större blödning fyra dagar senare och lades in på sjukhus i fem dygn för övervakning innan hon fick åka hem igen.

"Enda orsaken att jag fick åka hem igen var att min man jobbar hemifrån" säger hon. "I annat fall hade jag förmodligen fått ligga kvar." Hon fick också behandling för att hjälpa bebisens lungor, ifall man blev tvungen att göra kejsarsnitt tidigare än planerat.

Hon las in på sjukhus för ett planerat snitt vid 36 veckor och födde en frisk liten pojke. Hon förlorade en del blod vid operationen och fick blodtransfusion efteråt, men återhämtade sig bra.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0